HPV και Εμβόλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

POST.png

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας από τους πιο συχνούς ιούς που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού και του πέους. Ωστόσο, ο εμβολιασμός προσφέρει μια ισχυρή γραμμή άμυνας ενάντια σε αυτές τις ασθένειες. Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε τι είναι ο HPV, τη σημασία των εμβολίων και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν.

Γράφει ο γυναικολόγος του L-Medical, κ. Βασιλειάδης:

Τι είναι ο HPV;

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια ιογενής λοίμωξη η οποία μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά με άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό. Αποτελεί τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων οι 40 περίπου μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Οι περισσότεροι τύποι του ιού δεν προκαλούν συμπτώματα και απομακρύνονται μόνοι τους από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη γεννητικών κονδυλωμάτων ή σε προ-καρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις.

Ποια είναι η σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV;

Ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρει προστασία έναντι των πιο επικίνδυνων τύπων του ιού που ευθύνονται για την πλειονότητα των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων μορφών καρκίνου. Το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στους γονότυπους HPV για τους οποίους κατασκευάστηκε.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;

Ο εμβολιασμός συνιστάται για τα κορίτσια και τα αγόρια ηλικίας 11-12 ετών, αλλά μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 9 ετών. Ο εμβολιασμός είναι επίσης αποτελεσματικός και συνιστάται για νέους ενήλικες, γυναίκες και άνδρες έως την ηλικία των 26 ετών, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια και πώς λειτουργούν;

Οι διεθνούς κύρους οργανισμοί έχουν καταγράψει τις παρενέργειες του εμβολίου (μετά από χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων) και διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ασφαλές εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν περιέχει DNA από HPV ή άλλα συστατικά του ιού, αλλά σωματίδια από πρωτεΐνες σακχαρομυκήτων.Τα σωματίδια αυτά ονομάζονται VLPs (Virus Like Particles) και δίνουν ερέθισμα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

Οφέλη του εμβολιασμού κατά του HPV

Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει έως και το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και σημαντικό ποσοστό άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γεννητικών κονδυλωμάτων και συμβάλλει στην μείωση της μετάδοσης του ιού στον πληθυσμό.

☎ Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, καλέστε στο 2744026400

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright 2024 L-Medical Powered by Focus On Web