Πώς νιώθει η καρδιά μας το καλοκαίρι;

MEDICAL-HEART-1.png

Το καλοκαίρι, η καρδιά αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας. Ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές που σχετίζονται με την υπερβολική ζέστη. Ακολουθούν οι κύριοι κίνδυνοι και οι τρόποι πρόληψης τους.

Κίνδυνοι που εγκυμονεί η ζέστη για την καρδιά

  1. Υπερθερμία και Θερμοπληξία

Οι καρδιοπαθείς, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπερθερμίας και θερμοπληξίας κατά τη διάρκεια καύσωνα. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από τους 32°C, ειδικά όταν η σχετική υγρασία είναι υψηλή. Η θερμοπληξία αποτελεί απειλητική για τη ζωή κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

  1. Καρδιακή Εξάντληση 

Η υπερβολική ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή και ταχυκαρδία, αυξάνοντας το έργο της καρδιάς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή εξάντληση, ιδίως σε άτομα με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις.

  1. Αφυδάτωση και Ηλεκτρολυτικές Διαταραχές

Η έντονη εφίδρωση λόγω ζέστης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, προκαλώντας αφυδάτωση και διαταραχές του ηλεκτρολυτικού ισοζυγίου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την καρδιακή λειτουργία και να προκαλέσουν σοβαρές αρρυθμίες.

Μέτρα πρόληψης για την προστασία της καρδιάς

  1. Αποφυγή Έκθεσης στον Ήλιο

Προτιμήστε να παραμένετε σε δροσερούς, καλά αεριζόμενους χώρους ή να χρησιμοποιείτε κλιματισμό κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας (12:00-16:00). Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα κάτω από τον ήλιο.

  1. Σωστή Ενυδάτωση

Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι απαραίτητη. Αποφύγετε τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά που επιδεινώνουν την αφυδάτωση. Ενισχύστε την ενυδάτωσή σας με ηλεκτρολυτικά διαλύματα αν είναι απαραίτητο.

  1. Ελαφριά Διατροφή

Tο καλοκαίρι προτιμήστε γεύματα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και σαλάτες, τα οποία παρέχουν υγρά και θρεπτικά συστατικά χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό.

  1. Τακτικός Ιατρικός Έλεγχος

Επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας για προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής και για συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση της ζέστης. Ενημερώστε τον γιατρό σας άμεσα αν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως δύσπνοια, ζαλάδα ή έντονη κόπωση.

  1. Αποφυγή Ξαφνικών Αλλαγών  

Εάν δεν είστε εγκλιματισμένοι στη ζέστη, αυξήστε σταδιακά την έκθεσή σας στις υψηλές θερμοκρασίες, δίνοντας χρόνο στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους κινδύνους που σχετίζονται με την καλοκαιρινή ζέστη και να απολαύσετε μια ασφαλή καλοκαιρινή περίοδο.

Παρασκευόπουλος Κωνσταντίνος
Καρδιολόγος


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright 2024 L-Medical Powered by Focus On Web