Ισθμός

Σε απόσταση μόλις 15 λεπτών από το Λουτράκι, βρίσκεται ένα από σημαντικότερα αξιοθέατα της Ελλάδας. Ο Ισθμός, αυτή η στενή λωρίδα γης η οποία ένωνε την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα  και όπου η διώρυγα της έχει ενώσει τον Κορινθιακό με τον Σαρωνικό κόλπο.

Ο Ισθμός ή κανάλι όπως συνηθίζεται να λέγεται αποτελούσε από την αρχαιότητα ένα στρατηγικό σημείο της χώρας μιας και η διάνοιξη του θα διευκόλυνε την ναυσιπλοΐα αλλά και το εμπόριο.

Ο πρώτος που είχε την ιδέα για την διάνοιξη της διώρυγας  ήταν ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος το 602 π.Χ. ο οποίος λόγω τεχνικών δυσκολιών εγκατέλειψε το έργο και αντί αυτού κατασκεύασε την δίολκο, μια χερσαία λίθινη ράμπα πάνω στην οποία μετακινούσαν τα πλοία από την μια πλευρά του Ισθμού στην άλλη.

Ο Ιούλιος Καίσαρας αλλά και ο Καλιγούλας μελέτησαν και προσπάθησαν την διάνοιξη αλλά και αυτοί απέτυχαν λόγω έλλειψης σύγχρονου εξοπλισμού. Η πρώτη πιο σοβαρή προσπάθεια έγινε από τον Νέρωνα το 67 μ.Χ. ο οποίος χρησιμοποίησε χιλιάδες εργάτες αλλά με τον θάνατο του το έργο και πάλι εγκαταλείφθηκε. Ακλούθησαν ο Ηρώδης ο Αττικός ενώ προσπάθειες έγιναν και επί Βυζαντινής αυτοκρατορίας οι οποίες και αυτές σταμάτησαν για διάφορους λόγους.

Με την βιομηχανική επανάσταση τον 19ο η τεχνολογική εξέλιξη επέτρεπε τελικά την υλοποίηση μιας ιδέας άνω των 2000 ετών. Με το τέλος της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την “τομή του Ισθμού”.  Οι εργασίες άρχισαν τον Απρίλιο του 1882 και μετά από δυσκολίες τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιουλίου 1893.

Η διώρυγα κόβει σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό σε μήκος 6.346 μ. Το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6 μ. και στο βυθό της 21,3 μ., ενώ το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 έως 8 μ. Ο συνολικός όγκος των χωμάτων που εξορύχτηκαν για την κατασκευή της έφθασε τα 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σήμερα, ο Ισθμός, αποτελεί διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών και εξυπηρετεί περί τα 12.000 πλοία ετησίως, όλων των εθνικοτήτων. Επίσης είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της χώρας μετά τον Παρθενώνα ενω υπάρχει και η δυνατότητα διέλευσης του με τουριστικά πλοία της περιοχής. Στον Ισθμό έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν  να πραγματοποιούνται πολλά αθλητικά δρώμενα όπως bungee jumping, κολύμπι κατά μήκος της διώρυγας, αγώνες Stand Up Paddle ενώ μεγάλες εταιρείες έχουν υλοποιήσει αθλητικές δραστηριότητες που κόβουν την ανάσα όπως πτήση με μικρό αεροπλάνο εντός της διώρυγας και άλμα με μηχανή σε πλάτος της διώρυγας στο ψηλότερο της σημείο!

Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό μας κέντρο 27440 26400, είτε να συμπληρώσετε την Online φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

Ωράριο

Δευτ. – Παρ: 07:00-21:00
Σάββατο: 8.00 – 14.00
Κυριακή: Κλειστά

Επικοινωνία

Ιδιωτικό Πολυιατρείο Λουτρακίου

Πληροφορίες

© Copyright 2022 L-Medical Powered by Focus On Web